вторник, 5 май 2015 г.

Храни срещу рак

Зеленчуци, плодове и отделни хранителни продукти, използвани в най-често в лечението и профилактиката на онкологичните заболявания


Морков

За онкопациентите той е полезен единствено в суров вид. като настъргано прясно морковено пюре, сок или съставна част от свежа зеленчукова салата. Йогите го наричат „витамин на слънцето”.Изключително богат на бета- каротин / повече от 9 мг на 100 грама пресен продукт/,това е причината за яркия му оранжево-червен сигнален цвят. Във всички лечебни и профилактични програми морковът обикновено стои на челно място.

Домати

За онколечението те са много ценни заради съдържащия се в тях каротиноиден ликопен. Това вещество им придава огнено-червения цвят. Ликопенът на доматите е смятан за един от най-силните природни каротиноиди- антиоксиданти. За хора със злокачествено заболяване е препоръчително да се приемат само пресни домати или свеж доматен сок.
Напълно безполезни са всякакви консервирани домати, кетчуп, салца, пюре или стерилизиран сок- тези обработени продукти са практически безполезни, защото ликопенът им е разрушен напълно.
Според заключенията на FDA / Американската агенция за контрол на лекарствата и храните/ ликопенът от доматите има противоракови свойства само за рак на простатата, на яйчниците, на стомаха, на панкреаса.

Сладък червен пипер /червена капия/

Винаги е посочван сред най-полезните храни за онкопациентите, заради богатството от витамин С /повече от 250 мг но 100 грама пресен продукт/,а също и на бета- каротин /повече от 2 мг/ 100 г суров продукт/.И при него е валидно предупреждението, че всяка топлинна обработка или консервиране практически напълно разрушават тези специални съставки. Употребата на червения сладък пипер като източник на витамин С има смисъл само в пресен, суров вид. За профилактични и лечебни цели се използва още един вид –лютивия чилийски пипер, богат, освен на витамин С, и на алкалоида капсаицин, който има не само пречистващи свойства, а оказва и подтискащ ефект върху раковите клетки.

Цвекло/червено/

Особено богато на микроелементен състав, с високо съдържание на пектин, на пигмента бетанин, на антоциани /биофлавоноиди/, придаващи му интензивно- винен или виолетов цвят. Приема се за валидно доказателство, че редовната употреба на червено цвекло благотворно влияе върху черния дроб, а от своя страна цвекловите флавоноиди имат и противовъзпалително действие.В храната могат да се прибавят и листата на цвеклото. Не забравяйте, че червеното цвекло има и разхлабващ ефект!

Черна ряпа /а също и бяла, и зелена александрийска/

За онкопациентите това е много полезен източник на цял комплекс полезни вещества, включително и витамини / до 30 мг/100гр пресен зеленчук/.Освен това съдържа ценни микроелементи, алдехиди, пектини, изпълнява и ролята на активатор на стомашно-чревния тракт. Черната ряпа се отличава със специфичен лютив вкус ,затова в редица случаи нейното приемане трябва да е ограничено. Бялата и зелената александрийска ряпа /наричана още и южна/ практически не съдържат тази лютивина и затова могат редовно да бъдат включвани в храненето на онкопациентите- както в салати, така и като сок. Много ценни през есенно- зимните сезони.

Спанак

Полезен за онкологично болните заради хлорофила, а също и като зеленина, много богата на уникален комплекс от вещества. Сред тях на първо място е хлорофила/ наричан зелената кръв на растенията /, съдържа витамини, сред които е и аскорбиновата киселина/ около 70 мг/100 грама пресен зеленчук/, притежава и известния ни „витамин на младостта”,т.е. коензим Q 10,в него е и каротиноида лютеин...Препоръчва се най-вече в суров вид- и като салата, и като прясно изцеден сок.

Магданоз

В началото трябва да се направи уточнение- за онкопациентите е полезен единствено т.н. прост магданоз. Сегашните в модерни култивирани и видоизменени видове просто са истински бедняци по отношение на неговите богатства- повече от 150 мг витамин С /100 грама продукт, хлорофил, много калий, ефирни масла, целулоза. Значително ефективен при рак на простатата или на видовете рак, свързани с мъжката отделителна система.

Кълнове /пшенични, бобови, соя, нахут, ръж, люцерна,.../

Ако е възможно, нека бъдат сред най-предпочитаната храна за онкологично болните. Незаменими и за която и да е хранителна диета на здравите хора. Най- богати на витаминен комплекс, включително и витамин Е сред всички зеленчуци, сред биологичния им комплекс е и уникалната аспарагинова киселина, съдържа ферменти и ензими в най-балансирания им вид. Доказано е, че редовното добавяне на пшенични и бобови кълнове в менюто за много кратко време нормализира ферментните процеси и процесите на храносмилането. Силно и бързо подобрява общото енергийно равнище на организма, възстановява цели системи от органи. За хора с онкологични заболявания и особено със злокачествени образувания в хранителния тракт и жлъчката е особено полезен хляб със замесени кълнове.

Броколи /зеле броколи/

То е зеленчук от семейство кръстоцветни, причислявани към списъка на най-полезните и лечебни храни за онкопациентите. Много богато на биохимични комплекси, като особено ценни са сулфоран, индол-3- карбинол, които имат доказани противотуморни свойства. Силно присъствие и на антиоксиданта витамин С /до 70 мг/ 100 грама пресен продукт/.Препоръчва се и като храна , и като лечебно средство, особено при рак на дебелото черво или на отделителната и половата системи
Специално за онкоболните внимание заслужават и другите видове зеле: червенолистно, цветно, брюкселско и т.н. Например брюкселското е рекордьор сред кръстоцветните по количество витамин С- над 1120 мг/ 100 грама пресен продукт. Настоятелно препоръчвани при ракови заболявания на женската полова система и на стомашно-чревния тракт.

Аспержи

Те са почти непознати за българската кухня и едва в последните 5-6 години навлизат у нас. Няколко вида се срещат в най-големите ни хранителни магазинни вериги. Аспержите са сред най-богатите притежатели на аспарагиновата киселина, а тя от своя страна е изключителна с обезболяващите си свойства и разбиващия ефект върху раковите клетки.
Руският онколог и специалист по ферментните препарати Борис Болотов специално отбелязва тяхното значение при лимфосаркомите. Като лечебно и профилактично средство се употребяват само и единствено в свеж, непреработен вид.

Куркума

В последното десетилетие това азиатско растение се радва на небивал интерес от страна на онкодиетолозите. Прочуто е от векове ,но най-вече заради специфичния си приятен мирис и участието си като отлична кулинарна подправка. В търсенето на природни активни вещества за борба с рака, растящата в Азия куркума напоследък върви все по-напред заради веществото, което съдържа в корените си- клиничните изследвания, направени в редица лаборатории доказаха, че куркуминът пречи на развитието на рака по цялото протежение на хранителния тракт. И пак от различни клинични изследвания вече има достатъчно доказателства, че куркуминът е в състояние да забави и затормози развитието на такъв трудно лечим вид рак като множествената миелома. За лечебни цели се препоръчва да се употребява не повече от 1 чаена лъжичка куркумин дневно.

Грозде /червено- виолетово, може и тъмносиньо и ли черно/

От десетилетия то е сред най-лечебните храни, на неговите свойства се разчита в някои от алтернативните методи на лечение на късен стадий. В тъмната му ципа и в семчиците му се съдържа веществото фитоалексин-ресвератрол. Трудно думи, но зад тях стои следната характеристика: това вещество има едни от най-силно изявените съставки за защита на човешкото тяло от злокачествените образувания , притежава изразени антиоксидантни, антимутагенни и противовъзпалителни свойства. Ресвератролът се съдържа в най-голямо количество в ципата на зърната на червено-виолетовите сортове, в по-малка степен го има и в тъмното грозде, не се съдържа в белите сортове. Затова като лечебно средство се употребява както виолетовото /или червеното грозде/, така и пресния гроздов сок, в който няма никакви други добавки, прясната гроздова каша, червеното вино.Специално се отбелязва положителното въздействие на червените полусухи вина, особено от сорта Каберне- всички те имат особено въздействие при лечебния режим на видовете рак, при които е налице нарушение в кръвта и кръвоносните съдове.

Лимон

Препоръчват го заради най-бързия и достъпен начин за снабдяване на организма с витамин С/ до 50 мг/100 г плод/, и то в най-активната му форма. Доставя на тялото цяла редица от необходими киселини- лимонена, ябълкова ...,които от своя страна засилват някои ферментни процеси, действащи подтискащо на раковите клетки. За лечебни и профилактични цели се препоръчва най-малко 1 лимон на ден. Понякога, при изтощени онкоболни, се появява разраняване на лигавицата на устата, тогава е най-добре лимоновия сок да се приема разреден с преварена изстинала вода /съотношение 1:1/ и да се изпива буквално на един дъх.

Грейпфрут

Наричат го шеговито братовчед на лимона,макар че в доста отношения той е по-силен в комплекса от полезни вещества. Неговият витамин С е в по-голям обем /70 мг /100г/,съдържа редица органически киселини, пектини, биофлавоноиди и даже известния ликопен /но само в червените сортове грейпфрут/.

Маслинено олио /зехтин екстра вържин –студенопресован зехтин/

Много ценен източник на енергия за различните системи на организма, притежава уникалната омега-3-мастна киселина и заедно със студенопресованото ленено олио е с неповторим антитуморен ефект в това отношение. Притежава не само хлорофил, но и много ценния природен токоферол /витамин Е/ , както и каротин. Съдържа много ценните за онкоболни хора олеинова и ленолева киселини.За профилактични и лечебни цели се препоръчва редовната му употреба, включително и напълно самостоятелно- не по-малко от 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден преди ядене.

Олио от ракитник

Оказа се, че в държави като Белгия, Полша, Русия... то е познато като древно лечебно средство, у нас засега не съм видяла никъде да се внася или да се получава. Има специфичен оранжево-червен цвят, а в себе си съдържа биохимичен комплекс, чиято основа са палмитинова и палмитолевата мастни киселини. Освен тях, съдържа още 8 витамини, 18 аминокиселини, а също и каротиноиди, токофероли, алканоиди, стероли и т.н. Всичко това го прави много ефективно лечебно средство например при туморни процеси по кожата.

Зелен чай

Той е едно от традиционните „меки” средства за онкопациентите. Съдържа много вещества, но за злокачествените заболявания са важни дъбилните съставки, танин, кофеин, полифеноли, катехини...Притежава ясно изразени антиоксидантни качества и в същото време има способност да пречи на образуване на ферментите, необходими за раковите клетки. Редовното пиене на зелен чай е признато профилактично средство срещу цяла поредица злокачествени образувания. За лечебна цел се препоръчва да се пие най-малко 3 пъти на ден .Зеленият чай е включен като съставна част на най-популярните онкодиети.
Специалните изследвания на качествата на зеления чай в американската клиника в Мейо завършват със заключението, че зеленият чай има силен регресивен ефект при левкемията /рака на кръвта/.

Източник - Фондация Неогенезис

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации