вторник, 14 април 2015 г.

Отървете се от главоболието без лекарства

Отървете се от главоболието без лекарства

Снимка - panduanhidupsehat.com


1. При главоболие е полезно да се вземе топла вана или поне да се напарят краката в гореща вода за 10-15 минути.

Ако болката се е появила в отговор на умствена и емоционална преумора, тези процедури наистина са много подходящи. Т.нар. главоболие често е свързано с тревога и безпокойство, затова е необходимо организмът да се отпусне и успокои. Топлата вана, особено с добавка от масло от лавандула във водата, е просто незаменима при подобни случаи. Тя снема вътрешното напрежение, отпуска мускулатурата, кръвта започва да се движи по-активно и болката отминава.

Ако главоболието е съпроводено с учестен пулс, дискомфорт в областта на сърцето или усещане за недостиг на въздух, по-добре се откажете от ваната. Поставете краката до глезените в топла вода и приемете някакво леко успокоително средство.

Процедурите с гореща вода не са подходящи и за хора с проблеми в кръвоносните съдове – хипертония, разширени вени или тромбофлебит.

2. Настържете чесън на ситно ренде и получената кашица наложете на слепоочията за 15 минути.

Тази рецепта може да помогне особено на жените, страдащи от пременструален синдром или са в климактериум, а също и на всички, които са с повишена раздразнителност и бързо се уморяват.

3. Механичният начин за премахване на главоболието – масаж. В течение на 10-15 минути леко, без натиск, разтривайте в точките между очите, челото и носа.

Тук отново става въпрос за главоболие, чиято причина е напрежението. В тези случаи масажът действително има положителен ефект. Ако главоболието обаче възниква поради дълго напрежение в шията и гърба по време на работа (например на компютър), този метод едва ли ще помогне. Много по-добри резултати ще постигнете, ако по време на целия работен ден се придържате към определени правила.

На работното си място трябва да имате правилна стойка – гърбът да е опрян на облегалка, краката да са опрени на пода под ъгъл 90 градуса, лактите да не висят във въздуха, а екрана на монитора да е разположен точно пред вас, малко по-ниско от нивото на очите.

Не забравяйте да правите почивки – на всеки 45 минути работа е добре да има 10-минутна пауза, през която да станете и да се разходите малко.

4. Закрепете с бинт към челото и слепоочията зелев лист, като предварително го намачкате, за да пусне сок.

Зелевият сок е богат на калиеви йони. Този микроелемент съдейства за нормализиране тонуса на съдовете и мускулите, което на свой ред води до ефективно снижаване на болката.

5. Една лъжица от билката жълт кантарион се залива с чаша вряла вода, запарва се 15 минути и се пие по малко през целия ден. 

Главоболието често се появява у хора, които имат проблеми с настроението. Жълтият кантарион е известен с това, че подобрява настроението и повишава общия тонус. Трябва да се има предвид, обаче, че предозирането може да доведе до странични ефекти.

Източник - zdrave.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации