четвъртък, 7 май 2015 г.

Не купувайте липов чай от магазините защото е мръсен и препикан

Чаят от липа, който е един от най-ароматните и полезни, се събира по мръсните и прашни улици.


 Цветовете се берат от началото на юни, а цели семейства роми още от сега запретват ръкави, за да се отдадат на събирането на липовия цвят по градските тротоари. Това е практика от години, но малцина са запознати с нея. По този начин, вместо чиста и полезна липа, запарваме в чашите си опикани, прашни и кални цветове.

Още от началото на юни кошмарна гледка се наблюдава в големите градове на България. Роми, въоръжени с метли и лопати, метат тротоарите под липовите дървета. И това не е, за да бъдат почистени улиците, а си е чиста проба бизнес. Фирми изкупуват липовия цвят, за да правят от него чайове и лекарства. Те не знаят как са били събрани цветовете и откъде, за тях е важно количеството. Бедните роми пък бързат да изкарат някой лев, без да им пука, че става дума не за старо желязо, а за лекарство. Малко над два лева върви килограм сух липов цвят.

Търговците пък правят от него чай в пликче, продават цели цветове в кутия и медикаменти, без да се интересуват, че листенцата са взети от тротоара, където са минавали хора, домашни кучета са пишкали, други направо са акали, а боклуците са толкова много, че направо могат да убият човек. Да не говорим за цвета, нападал по асфалта, където е пълно с петна от масло, следи от гуми, частици от ронещата се силно канцерогенна настилка и какво ли още не. Често ромите берат, чупейки клони, а се случва и направо да отсичат по-младите дръвчета. По-обиграните с пръти брулят липовия цвят от големите дървета, след което с метли го събират от прашните улици. Единствено горещата вода, през която минава сместта, когато си правим чай, ни спасява да не си лепнем някоя зараза.

Запарката от липа се счита за лековита още от древни времена. Тя усилва имунната система, бори възпаленията на дихателните пътища, помага при нервни състояния. До колко обаче това, което слагате в чашата си е чисто и истинско, никой не може да каже, защото не знаете откъде е дошло. Затова е най-добре сами да си берете от билката, така ще знаете, че приемате неопикана и незамърсена липа, съветват билкарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации