сряда, 23 март 2022 г.

6 пролетни български суперхрани

 


1. Кълнове


Кълновете са много полезни точно в този сезон, който не предлага огромно изобилие на ценни хранителни съставки. Използвайте семена от ръж, слънчоглед, броколи, леща и други, за предпочитане биологично отгледани. В процеса на покълването се синтезират ензими, увеличават се многократно основните витамини, а минералите и аминокиселините стават по-лесно усвоими, затова е полезно поне веднъж на ден да имате на трапезата си по 2 с.л.. Полезни са и пониците – млади зелени растения, включително и житни, които се предлагат и в готов вид на прах или като концентрат от сокове. А съчетаването на разнообразни питомни и диворастящи зелени храни с кълнове е една изключително ценна услуга, която може да направите на себе си и своите близки през този прекрасен сезон.


2. Рукола


Незаслужено подценявана, но все по-известна, руколата е незаменима леко пикантна добавка към салатите. Тя може да бъде част и от основни ястия, но не е желателно да се вари, тъй като тогава полезните й свойства рязко намаляват. Подобно на другите продукти от семейство Зелеви, но по-силно от тях, тя защитава организма от отрови – независимо дали са приети отвън или образувани от организма (например, разпадните продукти от естрогените, които се свързват с някои туморни предразположения). Това става благодарение на т.нар. гликосинолати, които понижават щитовидната функция и затова руколата е много полезна за страдащите от Базедова болест или друго подобно състояние. Трябва да консумирате по-ограничени количества, ако имате намалена секреция на тиреоидните хормони.


3. Коприва


Особено богата на белтъчни съставки, Омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, каротин и различни минерали (калий, калций, магнезий, желязо и т.н.). Повдига общия тонус и имунитета, помага при анемия и ставни проблеми, стимулира млечната секреция при кърмачките. Може да се яде по малко и сурова, грижливо претрита или смляна, заедно с други зеленчуци и маслени ядки. Готвенето на копривата позволява разнообразни съчетания със сезонни пресни храни, зърнени и бобови продукти. Пролетта е подходяща и да се запасим с млади стръкчета, като ги изсушим, а след това цяла година можем да ги добавяме към подправки, супи и каши.


4. Маруля


Марулята съдържа по-малко витамини, микроелементи и антиоксиданти от повечето диворастящи зеленолистни, но това се компенсира от по-големите количества, които можем да консумираме от нея. Също така няма как да не споменем и превъзходния й вкус, който е много добра основа на повечето пролетни салати. Още Авицена е препоръчвал маруля при безсъние. Тя освежава и успокоява едновременно, помага на жлъчната секреция, на функцията на червените кръвни плочки (тромбоцитите), а благодарение на съдържанието на витамин К, подобрява и зрението. Ако не понасяте относително грубата й целулоза, можете да я приготвяте на сок, заедно с други зеленчуци, например, с моркови и червено цвекло.


5. Магданоз


Едновременно храна, подправка и лекарство, можете да използвате листата на магданоза за свежа консумация, а дръжките и корените за супи. Магданозът има свойството да пречиства бъбреците и пикочните пътища (особено в съчетание с копър), тонизира нервната и имунната системи, подобрява и зрението. Все пак не прекалявайте с количествата – не се препоръчват повече от 50-60 грама суров магданоз (примерно една двойна шепа) на ядене. За бременните и кърмещи жени това количество трябва да бъде много по-малко.


6. Череши


Черешите са сред най-ранните пълноценни плодове. Те подпомагат за пречистването на черния дроб и отделителните пътища, за отводняването при отоци и напълняване, за предпазването на кръвоносните съдове и очите (особено сортовете с по-тъмен цвят). Най-добре е да се консумират на гладно или поне 20 минути преди другата храна. Консумацията им като десерт, особено ако се комбинират с концентрирани захари, може да предизвика храносмилателни разстройства, заради ферментацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации