понеделник, 16 май 2022 г.

НАСА публикува снимка на врата от Марс

Публикуваното изображението е без коментарПрез последната седмица в интернет пространството се появиха изображения от марсохода CuriosityВъзможно ли е наистина да съществуват марсианци? 


Изображението е направено на 7 май от марсохода Curiosity с камера "Mastcam" на Sol 3466 на НАСА на Червената планета. Вижда се нещо като врата, по-скоро портал, водещ съм недрата. НАСА пусна снимката без да коментира нищо.

Има различни предположения за въпросната снимка. Едно от тях е, че това е входът на древен храм. Други предположения са, че това е извънземна крипта или портал към ада.

Учените обаче са на мнение, че обектът може да бъде обяснен по далеч по друг начин.
"Това е много любопитно изображение", казва за Live Science британският геолог Нийл Ходжкинс, който е изучавал геологията на Марс . "Но накратко - за мен това не е нищо повече от резултат на естествена ерозия."

Подобно е и мнението на професор Санджив Гупта от Imperial College London, който смята, че обектът е формиран като следствие от "естествени геоложки процеси." Вътре в самата "врата" могат да бъдат забелязани дълбоки пукнатини - нещо характерно както за геологията на Земята, така и на Марс.
"Пукнатината представлява разчупване на скалата. Такива неща се срещат в изобилие на Марс и Земята - няма нужда от земетресения, за да се създадат. Няма нищо странно в снимката", смята професор Гупта, който е работил с НАСА по мисията Curiosity .

Политически коментатори пък намекнаха за PR трик на определени среди, тъй като публикуването на марсианските порти се случи броени дни преди Конгресът на САЩ да проведе открито изслушване за НЛО за първи път от повече от 50 години. Темата ще се обсъжда на 17 май 2022 г. от представители на най-висшите държавни институции и експерти на всички нива. 

Ако вратата не е врата, то какво е тогава?Според учените всеки един скален блок, изолиран от цепнатини, рано или късно може да се отчупи и така да създаде геоложка особеност, която за човешкото въображение да напомни за нещо познато.
Марсоходът Curiosity продължава да търси живот на Марс. Какво ли още ще намери?


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации