вторник, 21 февруари 2023 г.

Банички от лаваш

 Бърза, лесна и вкусна рецепта за домашна хрупкава баничка с кори от лаваш
Взимаме кората наречена лаваш. Намазваме я с масло и олио в съотношение 1:1. След това слагаме плънката, която приготваме от сирене и малко олио. Свиваме четерите края, за да получим квадратна форма.

Пържим / печем  (според вашето желание) на добре загрят тиган с малко мазнина.Продукти за 5 банички:

5 броя кори лаваш


200 грама сирене

олио - 100 грама

- за намазване 

- за плънката

- за пържене 

Време за готвене - 20 мин. 


Какво е лаваш?

Лавашът е тънък, мек, безквасен хляб, който се прави в тандур и се яде в Задкавказието, Югозападна Азия и около Каспийско море. Това е един от най-разпространените видове хляб в Армения, Азербайджан, Иран и Турция. Приготвя се от пшенично тесто и сол.


Някои съвременни специалисти по храните твърдят, че лавашът произлиза от Армения, докато други казват, че корените му са вероятно в Иран. През 2014 г. „лавашът, приготвянето, значението и външния вид на традиционния хляб като израз на културата в Армения“ е вписан в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО. Това решение води до възражения в Азербайджан, Иран, Киргизстан и Казахстан, които твърдят, че храната е регионална, а не арменска.Характеристика


Лавашът е много тънък (2 – 5 mm), с овална форма. Стандартните му размери са около 90 – 110 cm на дължина и около 40 – 50 cm на ширина. Тежи не повече от 250 грама. Лавашът се съхранява в окачено състояние до охлаждане, след което се подрежда на купчини от 8 – 10 реда. Изсъхва бързо на въздух и може да се съхранява много дълго време, когато е сух.


Този интересен за нас хляб и днес се пече така, както преди 6 хиляди години - в глинени печки. Те имат форма на цилиндър и са вкопани в земята. Нагряват се бързо и залепеният по стените им слой от тесто бързо се изпича.


На много места в Армения имат обичай да приготвят лаваш за 3-4 месеца напред. Плоските питки трябва да са сухи, нареждат ги на купчини и ги съхраняват на сушина. Половин час преди консумиране ги навлажняват, покриват ги с кърпа и те стават отново меки като току-що изпечените.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации