сряда, 24 август 2022 г.

Чудодеен извор в Пловдивско лекува куп болести

 Целебна вода тече в пловдивско селце. Местните твърдят, че лековитата течност лекува кожни проблеми и редица други болежки, предава МарицаБг.

Чудодейният извор се намира над село Ситово. Населеното място лежи в планински район и се разполага много близо до град Пловдив. Ситово се смята за едно от най-красивите китни села.


Разбираме обаче, че селото е по-специално и по-друга причина - над него блика лековита вода, която според местните не само лекува заболявания от различен характер, но пази хората, докоснали се до нея от здравословни проблеми чак до дълбока старост.


Едно предание гласи, че на това необикновено местенце са извеждали линеещи коне на Ахмед ага Тъмръшлията. Според легендата, малко след като се животните легнели в тревата, ги обземала необяснима сила, и те се изправяли по-здрави от всякога.


След Освобождението от османско владичество на тридесет метра от извора издигнали храм Света Богородица. Там в чиния до олтара са сложени наколенници, които нуждаещите се ползват, за да се излекуват.


Те ги поставят върху болезнените си места, след което преспиват в църквата. След първото си преспиване обаче, те трябва да отидат в в две съседни стаи, известни сред местните като хотела.


Самият чудодеен извор става обект на изследване в края на миналия век. След като учените тествали водата, установили, че тя е с по-висока радиоактивност. Допуснали, че това е причината да цери кожни проблеми.


След това откритие ситовци и техни познати започнали все по-често да посещават необикновения извор. Всеки от местните хора познава поне един човек, който е успял да се избави от болежките си с помощта на чудодейната течност.


Ситовци разказват, че преди години при извора дошла жена от Пловдив. Тя имала много сериозно кожно заболяване. Няколко дни прекарала в местността, пила вода и се молила в църквата. Когато си тръгнала от селото, екземите по тялото ѝ изчезнали, сякаш с магия.


Местните помнят и друг феноменален случай. Веднъж пристигнал един мъж, който имал много сериозна рана на врата. Той споделил, че опитал какво ли не, за да се спаси от нея, но нищо не помагало. Тогава дошъл при извора няколко пъти и измил болното място. След това си заминал здрав.


По думите на ситовци водата помагала и на жени, които искали да се сдобият с рожба, но не успявали. След като преспивали тук, чудото се случвало.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации