четвъртък, 25 август 2022 г.

Знаете ли, че Сфинкс се извисява над морето в Синеморец?

Малцина знаят, че и ние българите можем да се похвалим със Сфинкс създаден не от човешка ръка, а „издялкан” в скалите от самата природа


Българският сфинкс – както е известно това каменно образувание, се накира в непосредствена близост до куроротното селище Синеморец. Там, на метри от мястото, където р. Велека си дава среща с Черно море, се издига величествена скала, която погледната под определен ъгъл, наподобява изключително много на човешка фигура.

Не всеки обаче може да разпознае причудливия образ, „вперил” поглед в хоризонта. Мнозина минават покрай него, без да го забележат. До скалата се стига трудно. Първо е нужно да се слезе до морския бряг северно от Синеморец.  След това трябва да се направят няколко крачки навътре във водата и да се отправи поглед на запад. Ако сте попаднали на точното място, ще можете да видите издигащата се над морето и реката фигура.


Около тази необикновена скала са възникнали много истории и легенди, родени от човешкото въображение. Някои дори свързват „сфинкса” с гробницата на египетската богиня Бастет край гр. Малко Търново. Други наричат скалното образувание „камъка на прорицателя” и вярват, че той има лечителска сила. Трети пък виждат в очертанията полегнал индианец и може би заради това на мястото могат да се намерят оставени амулети и сувенири, оставени от онези, които вярват, че така ще измолят изпълнение на някое съкровено желание.

Сред безбройните истории за природния феномен има и такава, разказваща за култа към древна тракийска богиня или божество. Тези, които поддържат тази теза, вярват, че на мястото е концентрирана много силна енергия и идват тук, за да пренощуват в „подножието” на фигурата.

Независимо в коя от многобройните истории ще изберете да повярвате, мястото си заслужава да бъде видяно.

Информация за Скала Сфинкс

Скалата Сфинкс се намира в непосредствена близост до Синеморец, на брега на река Велека, в планина Странджа. Мястото е известно сред местните хора като Камъка на прорицателя и причудливите му форми са причина за съществуването на различни поверия свързани с него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации