вторник, 28 юни 2022 г.

Билките - Алое вера

Алое вера – едно растение, десетки ползи за здравето



 Алое, Алое вера (Aloe vera) представлява вечнозелено растение, подобно на кактус. Принадлежи към семейство Асфоделови (Asphodelaceae). Известно е още като Сабур и Сара сабур. Билката е една от най-често използваните в козметиката и медицината вече около 4000 години.


Алое се е употребявало много от древните народи. Хипократ описват лечебни свойства на билката отнасящи се до облекчаване на стомашни болки, лекуване на синини, натъртвания, тонзилити, ларингити, гингивити, стоматити.


Египетските царици Нефертити и Клеопатра са използвали алое като едно от основните средства в грижата за красотата им. 



Здравни ползи

Алое вера е едно от най-популярните средства при лечение на кожни проблеми, но има и няколко други полезни предимства за здравето на организма, за които може би не подозирате. 


Ускорява заздравяването на изгаряния

Алое вера се използва най-често като локално лекарство върху кожата. То е изключително полезно при лечение на рани, най-вече от изгаряния от първа и втора степен, включително слънчеви. Използването на подходящ мехлем от алое вера при подобни кожни проблеми ще съкрати времето за лечение с до 9 дни.


Има антибактериални свойства

Гелът от алое вера съдържа мощни антиоксиданти, които принадлежат към така наречените полифеноли. Те, заедно с няколко други съединения в растението, могат да помогнат да се спре растежа на някои бактерии, които могат да причинят опасни инфекции.


Има антибактериални свойства

Гелът от алое вера съдържа мощни антиоксиданти, които принадлежат към така наречените полифеноли. Те, заедно с няколко други съединения в растението, могат да помогнат да се спре растежа на някои бактерии, които могат да причинят опасни инфекции.


Лекува храносмилателни проблеми

Алое вера често се използва срещу проблеми с храносмилателния тракт, най-вече лечение на запек. Ключовото съединение, отговорно за това, се нарича алоин, или барбалоин, който се намира точно под листата и има слабителен ефект. Помага и за други храносмилателни проблеми и ненапразно влиза в състава на нашия комплекс за чревно пречистване.


Понижава нивата на кръвната захар

Растението се използва като традиционно средство за третиране на диабет. Алое вера повишава чувствителността към инсулин и спомага за регулирането на кръвната захар. Нивата на триглицеридите също се подобряват, което е още един плюс, тъй като хората с диабет са с повишен риск от развитие на сърдечни заболявания.


Подобрява чернодробната функция

Когато става въпрос за детоксикация на организма, здравият чернен дроб е от ключово значение. Сокът от алое вера е отличен начин да поддържате черния си дроб здрав. Това е така, защото той е хидратиращ и богат на фитонутриенти – съединения в растенията, които имат антиоксидантно и противовъзпалително действие.


Помага за намаляване на теглото

Алое вера може да подобри ефективността на вашата диета и да увеличи максимално потенциала на организма за отслабване. Благодарение на голямото количество витамини и минерали, аминокиселини, ензими и стероли, които ще помогнат да изгорите калориите, при това здравословно. Освен това е добър източник на протеин, така че ще подпомага развитието на мускулите и ще ви дава енергия.


Еликсир за красотата

Алое вера е главно действащо лице в козметичния свят. Това е така, защото е богато на витамини А, С и Е и съдържа седем от осемте основни аминокиселини, има хидратиращи и противовъзпалителни свойства – общо взето всичко, което ни помага да останем млади и красиви за по-дълго.


Подобрява състоянието на кожата

Локалният гел от алое вера може да забави стареенето, защото подобрява производството на колаген и еластичността на кожата. Може също така да намали зачервяванията и да хидратира по-добре. Не бива да забравяме да споменем, че е пръв помощник и в лечението на кожни състояния като акне, псориазис и различни видове дерматити. Как още можете да подобрите състоянието на кожата можете да прочетете тук.


Възстановява косата

Алое вера действа като страхотен балсам, след който косата ви ще бъде гладка и блестяща. Също така, насърчава растежа на косата, предотвратява сърбежа на скалпа и намалява пърхота и кондиционира косата. Алое вера има подобен химичен състав като този на кератина и придава на косата повече еластичност и предпазва от накъсване. Още идеи за здрава и красива коса вижте тук.


Заздравява ноктите

Алое вера е идеалното средство, с което ще се отървете от сухите и чупливи нокти. Можете да използвате гел, да ги накиснете в сок или да ги масажирате с овлажняващо масло. Ще усетите разликата само след няколко седмици – няма нацепване и чупене, ноктитите ви ще станат гъвкави и блестящи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации