петък, 17 юни 2022 г.

НАПАСТ: Опасни медузи паникьосват българите в Гърция

 Тварите забелязани на редица плажове в популярните курорти, ужилването им е страховито







Гръцкият туризъм е изправен пред нов проблем - опасни медузи, забелязани във водите край популярните сред летовниците курорти по Егейско и Йонийско море, съобщават медиите в южната ни съседка. 

Съгласно разпространената информация на редица плажове в Гърция са забелязани т. нар. лилави или светещи медузи (Pelagia noctiluca), чието ужилване може да причини по-сериозни последици от обикновеното изгаряне. 

„Това е опасен вид медуза, ужилването е много болезнено. Може да причини тахикардия, синини по тялото, гадене, диария“, обясни здравен експерт. 


Гръцката обсерватория за биоразнообразие потвърди, че мекотелите са забелязани край бреговете на Закинтос, Кефалония, Паксос, Антипаксос, Корфу и Амбракийския залив. 
В близко време лилавата медуза може да се появи и в Патраския залив, съобщава „Катимерини“. Заради нашествието на морските създания властите в страната са били принудени да разпоредят издигането на червени флагове по засегнатите плажове с цел да предпазят почиващите от неприятни инциденти. 

Лилавата медуза е трудна за разпознаване във водата, тъй като е прозрачна и с дължина от около едва 10 см. Характерна е за много части на Средиземноморието, но обитава основно водите край Испания и Италия. Поради климатичните промени тя преживява истински бум в популацията, който продължава около 2 г. Заради засиленото размножаване мекотелите са се разпространили към Йонийско и Егейско море, но специалистите не изключват появата им и в Адриатическо море. 

„Мигрират към по-топли морета, хранят се с планктон и растат за период от 10 години. Досега океанографите са успели да ги локализират, но заради водните течения не се знае къде ще се появят отново“, обясняват експертите. 

При ужилване се препоръчва незабавно изплакване с вода, полагане на леден компрес върху раната и третирането й със сода бикарбонат. Промивката с оцет или алкохол не помага, предупреждават медиците.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации