сряда, 13 юли 2022 г.

Домашна рецепта за Имамбаялдъ

 Имамбаялдъ (на турски: İmambayıldı) е постно ядене, типично за балканската, и по-специално турската кухня. В оригиналната турска рецепта представлява патладжани с домати, моркови, лук и чесън. За подправки се използват целина, магданоз, лимон, дафинов лист. Пече се на фурна, но се консумира студено.



Името на ястието означава на турски „имамът припадна“ (от възхищение). Легендата разказва за един висш духовен сановник (имам), който припаднал от възхищение, когато вкусил за първи път гозбата.


Ястието позволява да развихрите готварските си способности според вкуса Ви.

Ето и нашата рецепта:


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

патладжани - 5 бр. средно големи

лук - 4 глави кромид

моркови - 2 бр.

чушка сиврия - 2 бр.

чесън - 8 скилидки

домати - 5 бр. червени или 500 гр. доматено пюре

олио - 1/2 ч.ч.

сол

черен пипер - на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Патладжаните се измиват и дръжките им се отстраняват заедно с цялата зелена част. Обелват се и се нарязват на ленти по дължина. Посоляват се и се оставят да престоят около 1/2 час.


Лукът и морковът и сиврията, след като се почистят и измият, се нарязват на дребно и се задушават в мазнината едновременно с почистените и разрязани на две скилидки на чесъна, докато омекнат. Тогава се прибавят обелените и дребно нарязани домати или доматено пюре, сол и черен пипер.


Сместа се оставя да поври 2-3 минути и се отстранява от нагревателната площ. 

Пържим патладжаните за 3-4 мин. Изпържените патладжани нареждаме в тава, след което заливаме с получената смес от доматите, лука, морковите и сиврията.


Съдът се поставя във фурната, при умерена температура, докато се запече леко.


Съвет: По-вкусна за консумация имамбаялдъ е студена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации