сряда, 13 юли 2022 г.

НАСА показа още снимки, направени от космическия телескоп "Джеймс Уеб"

 Всяко изображение е ново откритие, заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън

„Космическите скали“ на мъглявината Карина - телескоп Джеймс Уеб на НАСА. Снимка: НАСА


НАСА разкри още снимки, направени от космическия телескоп "Джеймс Уеб", ден след представянето на първото най-далечното изображение, което човечеството някога е виждало, предадоха информационните агенции и БТА.

Две изображения едно до друго показват наблюдения на мъглявината Южен пръстен от космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА. Снимка: НАСА


Снимките, очаквани от астрономите по света от години, поставят началото на научната работа на най-мощния телескоп, създаван някога.


Пресконференцията бе излъчвана на живо от космическия център "Годард", щата Мериленд. От НАСА показаха четирите изображения едно по едно, като те изобразяват две мъглявини, илюстриращи жизнения цикъл на звездите, екзопланета и компактна група от галактики.

Група от пет галактики от космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА. Снимка: НАСА


"Всяко изображение е ново откритие", заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън. Те "ще дадат на човечеството изглед към Вселената, каквато никога не сме я виждали преди". 


С огромното си основно огледало и чувствителността към инфрачервеното "Джеймс Уеб" има възможност да съзре обекти, които са твърде бледи, за да се видят от съществуващите досега телескопи. Той може да вижда през космическия прах.

Съставно изображение на Космическите скали в мъглявината Карина, създадено с данни от инструментите NIRCam и MIRI от космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА. Снимка: НАСА


"Наистина променяме разбирането за нашата Вселена", заяви и генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер. 


Проектът за телескопа "Джеймс Уеб" се реализира съвместно от НАСА, Европейската и Канадска космически агенции. Стойността на свръхтехнологичния апарат е около 10 милиарда щатски долара.


В понеделник беше разкрито първото цветно изображение, направено от "Джеймс Уеб". То показва съвсем младата Вселена преди около 13,8 милиарда години. На представянето, което се състоя в Белия дом, присъства и американският президент Джо Байдън. Тази първа цветна снимка на телескопа бележи "исторически" ден за човечеството, каза той.


На четирите снимки, представени днес, се виждат мъглявината Карина и мъглявината Южен пръстен; пет  близко разположени галактики, известни като Квинтетът на Стефан, както и екзопланетата WASP-96b, която е с размерите на Сатурн и е на разстояние от над 1100 светлинни години. Изобразените обекти не са непознати на астрономите.


Телескопът "Джеймс Уеб" беше изстрелян през декември миналата година. Той е най-голямата и най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана в космоса. Учените планират да го използват за изучаване на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации