неделя, 31 юли 2022 г.

ВНИМАНИЕ: Астероиди като сгради, могат да се видят днес

ДВИЖАТ СЕ С 21-55 ХИЛЯДИ КМ В ЧАС

Два метеорита ще могат да се видят, каза Пенчо Маркишки






Два астероида с размерите на сгради ще прелетят покрай земята този уикенд - 30 и 31 юли, обявиха от НАСА.
Първият астероид, наречен 2016 CZ31, ще прелети в близост до планетата ни в събота около полунощ. Той се движи със скорост от приблизително 55 000 км/ч и ще премине на около 2,8 милиона километра от Земята. Рискът за планетата ни е нулев.
Вторият астероид 2013 CU83 е широк 183 метра и ще премине покрай Земята на още по-далечно разстояние от 6,9 милиона километра. Тази космическа скала ще се движи със скорост от 21 000 км/ч и ще се приближи до Земята в ранните часове на 31 юли 2022 г. От НАСА споделят, че отново няма никаква опасност от удар.

За сравнение Луната се намира на 384 403 км от планетата ни.
Максимум
Физикът от БАН Пенчо Маркишки пък разкри, че предстоят максимумите на няколко метеорни потока, между които и на популярните Персеиди. „За съжаление за 2022 г. техният максимум се пада във време с пълна Луна - преди разсъмване на 13 август. Но ще има и друго удобно време за метеорни наблюдения - в нощите около 30 юли. Тогава Луната няма да създава светъл фон в небето и затова няма да затруднява наблюденията. На 30 юли е максимумът на два метеорни потока - Южни делта-Аквариди и Алфа-Каприкорниди, с няколко десетки метеора за час общо. Освен тях ще бъдат активни и вече споменатите Персеиди, както и още няколко по-слаби потока. Затова в нощите към края на юли и в началото на август ще можем да видим много метеори, разбира се ако се намираме достатъчно далеч от светлините на градове, промишлени зони и селища“, заяви физикът. 

Опасно

Много астероиди представляват потенциална опасност за Земята. Значително количество от тях все още са неизвестни на науката поради това, че орбитите им са твърде близо до Слънцето и следователно са трудни за откриване.

Но телескопите на Паломарската обсерватория в Калифорния (САЩ) и Междуамериканската обсерватория Серо Тололо (Чили) решават този проблем. Благодарение на тях учените са открили голям брой нови близки до Земята астероиди, съобщава ScienceAlert.

Изучаването на близките до Земята астероиди е от ключово значение за подобряване на познанията ни за еволюцията на Слънчевата система и как са се формирали планетите. Освен това тези астероиди може да представляват опасност за Земята. Но много от тях трудно се виждат поради това, че се крият в ярките лъчи на Слънцето, тъй като орбитите им преминават много близо до нашата звезда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации