сряда, 20 юли 2022 г.

БЕЗСМЪРТИЕТО Е БЛИЗО: Живеем до 200 години с хапче

 Лекарството тествано върху мишки, остава въпросът дали хората биха искали да са толкова време на Земята
Учени работят интензивно по ново хапче което може да добави 100 години към живота на човек. То действа като елиминира клетките, които допринасят за процеса на стареене в човешкото тяло. По този начин потенциално може да удвои на живота ни, съобщава БГНЕС.


Човешкото стареене се ускорява от клетки, наречени „зомби клетки“, научно известни като стареещи клетки.


Тези клетки спират да се делят през целия ни живот, натрупват се в тялото ни и в крайна сметка отделят съединения, които ускоряват стареенето.


Лекарството е тествано върху мишки в опит през 2020 г. и резултатът е подобрена физическа функция и удължено здраве и продължителност на живота.


Сега учените работят върху възпроизвеждането на резултата при хора.


Британският компютърен биолог д-р Андрю Стийл в книгата си за дълголетието на човешкия живот твърди, че е напълно възможно хората да живеят над 100 години с определен вид лекарство.


В книгата той заявява, че изследванията в областта на сенолитиците - лекарства, които работят за елиминиране на клетки, влошаващи функцията на тъканите - вече показват обещаващи резултати и могат да станат достъпни на пазара през следващото десетилетие.


„Не мисля, че има някаква абсолютна граница за това колко дълго можем да живеем“, каза д-р Стийл пред MailOnline.


„Не виждам физическа или биологична причина хората да не могат да живеят до 200 години – предизвикателството е дали можем да развием биомедицинската наука, за да го направим възможно", каза още той.


Съобщава се, че хапчетата вече са в етап на изпитване върху хора и може да се появят на пазара през следващите десет години.


Въпреки това, дори ако експериментът е успешен, остава въпросът дали хората биха искали да живеят още 100 години?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации